Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, je komt een restaurant binnen en je hebt zin in een leuke avond. Wanneer je eenmaal zit valt ineens op dat er erg veel rumoer is. Het blijkt dat bij het inrichten de ontwerper geen aandacht heeft besteed aan de akoestiek. Met als gevolg dat het gezellige avondje heel anders uitpakt vanwege de slechte verstaanbaarheid.
Maar wat is akoestiek?
Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van geluid en de manier waarop het zich gedraagt in verschillende ruimtes of omgevingen. Hiermee bedoelen we de invloed die de ruimte heeft op de klank en nagalm van het geluid evenals de perceptie en interpretatie van het geluid door mensen.
De akoestiek van een ruimte kan door diverse factoren worden beïnvloed zoals de grootte en vorm van de ruimte, de materialen die worden gebruikt voor wanden en vloeren. Maar ook de aanwezigheid van meubels en andere objecten en zelfs de luchtvochtigheid en temperatuur in de ruimte. Experts op het gebied van akoestiek gebruiken vaak gespecialiseerde software om de akoestische waarde van een ruimte vast te stellen en kunnen dan tevens adviseren wat er nodig is om de akoestiek aan te passen.
Een zeer belangrijk aspect van akoestiek is de geluidsisolatie. Met geluidsisolatie wordt de geluidsoverdracht tussen verschillende ruimtes voorkomen. Geluidsisolatie kan worden bereikt door het gebruik van materialen die geluid dempen of absorberen zoals zware gordijnen, tapijten, speciale wand- en plafondpanelen en geluidsisolerende deuren en ramen.
Een ander belangrijk aspect van akoestiek is de geluidskwaliteit. Met geluidskwaliteit bedoelen we hoe mensen het geluid ervaren. Nu is dit wel erg subjectief omdat de geluidsgevoeligheid van mens tot mens verschilt. De geluidskwaliteit van een ruimte kan worden beïnvloed door factoren zoals de helderheid, warmte en diepte van het geluid. Andere factoren zoals galm, echo en achtergrondruis spelen hierbij ook een belangrijk rol. Experts op het gebied van akoestiek gebruiken diverse technieken om de geluidskwaliteit in een ruimte te verbeteren.
Akoestiek in de praktijk
Bij het inrichten van de werkruimte wordt niet altijd gedacht aan absorberende materialen om de akoestiek te verbeteren. Niets is vervelender dan door bellende en pratende collega’s of mensen die in de ruimte lopen slecht verstaanbaar te zijn. De akoestiek speelt dan een belangrijke rol omdat slechte akoestiek afleidt, leidt tot stress en concentratieverlies of vermoeidheid. Zelfs schermwerk uitvoeren kan door een slechte akoestiek onaangenaam zijn. Met name in ruimtes met hoge plafonds, gestucte muren, gietvloeren of plavuizen en grote ramen verdient akoestiek extra aandacht.
4 interessante tips om je akoestiek te verbeteren:
1. Geluidsabsorberende materialen plafonds
Geluidsoverlast kun je vrij eenvoudig aanpakken door gebruik te maken van zachte materialen. Zachte materialen nemen geluid op en zorgen dus dat de galm minder is. Verwerk ze vooral in plafonds zoals speciale absorberende systeemplafonds. Ze zijn in verschillende aantrekkelijke stijlen verkrijgbaar en ook nog eens erg functioneel.
2. Vloerbekleding
Je kunt de akoestiek in een ruimte ook verbeteren met vloerbekleding door geluidsabsorberende materialen te gebruiken. Voorzie een harde vloer (denk aan plavuizen, gietvloer, keramisch laminaat, etc.) van zachte materialen zoals tapijt of kurk. Deze materialen verminderen de weerkaatsing van geluidsgolven en verminderen zo de nagalm in de ruimte. Het resultaat is een meer gebalanceerde en aangenamere akoestiek. Heb je geen budget gebruik dan vloerkleden waarmee je de ruimte tevens sfeervoller maakt.
3. Wandpanelen
Akoestische wandpanelen zijn een makkelijke oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren en ongewenste geluiden te absorberen. Ze zorgen ervoor dat de nagalm wordt verminderd, ze bevorderen de spraakverstaanbaarheid en beperken de geluidsoverlast. Akoestische panelen zijn ideaal voor het gebruik in kantoren, vergaderruimtes en andere openbare ruimtes waar een goede akoestiek belangrijk is.
Akoestische geluiddempende panelen kan je tevens laten bedrukken met je logo, een afbeelding of voorzien van passende kleuren. Hiermee kan je je interieur tevens een opfrisser geven en beter laten aansluiten bij je bedrijf identiteit.
4. Breek de geluidsgolven
Heb je een grote werkruimte waarin geluidsgolven niet worden onderbroken, kies dan voor grote kasten (met absorberend materiaal) of grote planten of zelfs akoestische lampen (zoals op de foto) om de geluidsgolven te breken. Ook het gebruik van scheidingswanden zoals schermen of gordijnen is mogelijk. Zorg er wel voor dat ze zijn gemaakt van absorberende zachte materialen. Hiermee maak je een grote ruimte ook nog eens knusser. Het verminderen van het geluidsniveau in een grote open ruimte kan wel een uitdaging zijn. De oplossing hangt natuurlijk af van de specifieke situatie. Het combineren van verschillende mogelijkheden levert meestal het beste resultaat op.
Zoals beschreven wordt hij het ontwerpen of inrichten van ruimtes niet altijd gedacht aan de akoestiek. Terwijl akoestiek in zeer sterke mate bepalend is voor het leef- en werkcomfort.
Wij besteden altijd aandacht aan de akoestiek bij de inrichting en helpen jou bij het kiezen van de juiste oplossingen. Lees hier meer over onze werkwijze of neem vrijblijvend contact met ons op.