Het gevoel van vermoeide ogen na een lange (werk)dag achter jouw computer is een bekend probleem. Helaas ben je niet de enige. Daarom is het erg belangrijk om een goed ingerichte werkplek te hebben. Werk bijvoorbeeld niet aan de eettafel vanwege afleiding of op de bank vanwege de ongezonde zithouding. Een andere belangrijk element in dit verhaal is het gebrek aan licht. Het licht in onze omgeving beïnvloedt ons concentratievermogen, onze fysiologische gezondheid en zelfs ons gedrag. Lees hier hoe belangrijk licht is bij het uitvoeren van werk of het nu op kantoor is of op de werkplek thuis.
Wat is goede kantoorverlichting?
Verlichting is belangrijk omdat het de productiviteit, de stemming en de gezondheid van medewerkers beïnvloedt. Slechte verlichting kan vermoeide ogen, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken, en dit kan weer leiden tot verminderde productiviteit. Goede kantoorverlichting helpt bij het creëren van een comfortabele en prettige werkomgeving, wat op zijn beurt de productiviteit van de medewerkers kan verhogen.
Soorten verlichting in kantoren
De beste verlichting voor een kantoor is een combinatie van natuurlijk en kunstmatig licht. Natuurlijk licht is het beste om de gemoedstoestand en concentratie van de medewerkers te verbeteren. Het kan worden verhoogd door gebruik te maken van ramen, dakramen en andere vormen van natuurlijk licht. Kunstlicht wordt gebruikt als aanvulling op natuurlijk licht en moet kunnen worden aangepast aan verschillende taken en activiteiten.
LED verlichting:
LED verlichting is de toekomst en tevens de norm in kantoorverlichting vanwege de energie-efficiëntie, lange levensduur en veelzijdigheid. LED lampen kunnen worden gebruikt om bureaus en werkplekken te verlichten met helder, niet-verblindend licht. Dit project geeft een goed voorbeeld hoe we LED verlichting op verschillende manieren hebben toegepast.
Welke LED lichtkleur gebruik ik voor mijn kantoor of werkruimte?
Door kantoorverlichting van koel en helder licht te voorzien wordt een stimulerende werkomgeving gecreëerd. Koel wit of daglichtwit is de beste temperatuur voor kantoorverlichting, omdat hiermee de concentratie en alertheid wordt verhoogd. Het gebruik van de juiste LED verlichting is ook de perfecte manier om energie te besparen, aangezien LED’s tot 75% minder energie verbruiken dan traditionele verlichting.
Een andere aanpak is het gebruik van gekleurd LED licht. Dit kan vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn voorkomen of zelfs tegengaan. Maar welke kleuren helpen bij hoofdpijn? Studies hebben uitgewezen dat blauwe en groene kleuren (tinten) kunnen helpen om de frequentie van hoofdpijn te verlagen. Blauw zou stress verminderen, terwijl groen een kalmerend effect heeft. Daarnaast kan geel helpen om de intensiteit van hoofdpijn te verminderen.
Sommige LED lampen hebben een CCT-schakelaar. CCT (Correlated Color Temperature) is een maat voor de kleur van het door een lichtbron uitgestraalde licht, gemeten in Kelvin. Het is een waarde voor de kleurtint van licht maar niet voor de helderheid of intensiteit ervan. Een hogere CCT zorgt voor een koele, blauwachtige tint, terwijl een lagere CCT een warme, geelachtige tint geeft. De CCT van een lichtbron is een belangrijke factor om te overwegen bij het selecteren van verlichting voor een kamer of werkruimte.
Wat is flikkerende verlichting?
Naast het feit dat de hoeveelheid licht en de lichtkleur onze gezondheid en ons concentratievermogen sterk beïnvloeden, speelt ook de kwaliteit van de lichtopbrengst een grote rol. Zo kan je soms te maken krijgen met flikkerend licht. Flikkerend licht is knipperend licht dat moeilijk met het blote oog is waar te nemen, maar dat onze hersenen wel voortdurend opvangen. Flikkerend licht kan een grote invloed op onze gezondheid hebben. Flikkering van het licht kan de volgende problemen veroorzaken:
- Slechte concentratie en afleiding
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Lees- en focusproblemen
Om flikkerende LED lampen te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat LED lampen een voeding van goede kwaliteit hebben en dat de bedrading goed is aangesloten.
Daarnaast kan in veel gevallen zowel de dimmer als de driver de oorzaak zijn van flikkerende verlichting. De driver is de transformator als apart apparaatje of als onderdeel van de lamp. De driver kan stuk gaan en deze zal dan vervangen dienen te worden. Ook wordt er wel eens gebruik gemaakt van een halogeen transformator voor LED lampen. Aangezien een LED driver (transformator) op een andere frequentie werkt dan een halogeen transformator kan dit resulteren in knipperende lampen. Het kan ook zijn dat de driver in de lamp is verwerkt, in dat geval zal je de lamp in zijn geheel moeten vervangen.
Zoals je hebt kunnen lezen is verlichting een zeer belangrijke factor bij de inrichting van werkruimtes zoals kantoren. Wij besteden dan ook veel aandacht aan de kwaliteit van de verlichting en de toepassing ervan.
Wij helpen jouw bij het kiezen van de juiste verlichting voor de inrichting van jouw werkomgeving. Lees hier meer over onze werkwijze of neem vrijblijvend contact met ons op.